sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Women in War Zones - Soroptimists for Ukraine

 

Soroptimist International Euopean (SIE:n) ohjelmajohtajat Sandra Gonzalez Sköld ja Jitka Kratochvílová järjestivät webinaarin Women in War Zones Soroptimists for Ukraine 26.1.2023

SIE:n webinaarissa esiintyivät Ukrainan lähinaapurimaiden soroptimistiklubit, jotka kertoivat sota-alueiden projektialoitteista lasten ja naisten auttamiseksi kotimaassaan tai Ukrainan alueella. Avauksessaan SIE:n presidentti kertoi, että Soroptimists for Ukraine -projekti käynnistyi v. 2022 heti Ukrainan sodan alettua. Hanke käynnistyi kahdessa Unionissa ja 8 yksittäisessä klubissa. Lahjoituksia tuli ympäri maailmaa myös soroptimistiverkostojen ulkopuolelta ja varoja kertyi 464869 €.

Webinaarissa esiintyivät Puolan, Unkarin, Moldovan, Romanian ja Slovakian edustajat, jotka kertoivat organisoimistaan projekteista. Ne aloitettiin sodan alettua, kun Ukrainan pakolaisia alkoi tulla naapurimaihin. Rahoitusta saatiin Euroopan lisäksi Australiasta, Japanista, Kanadasta ja USA:sta. Varoilla hankittiin esimerkiksi ruokaa, vaatteita, lääkkeitä sekä hygienia- ja koulutarvikkeita. Pakolaisille tarjottiin majoitusta, jatkuvaa online-konsultaatiota psykologista tukea ja kuntoutusta sekä lääkärin palveluita. Lisäksi järjestettiin kesäleirejä ja organisoitiin pakolaiskeskuksia. Lapsia tuettiin koulunkäynnissä ja vapaa-ajanvietossa.

Soroptimistien nopea toiminta osoitti, että em. projekteilla pystyttiin auttamaan Ukrainan naisia ja lapsia haasteellisessa elämän tilanteessa.

Teksti Marja-Leena Stenström

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valarikko on Sari Peitsenheimon esikoisteos

                                                                           Saimme maaliskuun kuukausikokoukseen vieraaksemme esikoiskirjaili...