Ensimmäiset Soroptimistiklubit
Yhdysvalloissa
SOROR = sisar, OPTIMUM = parasta >> PARASTA NAISILLE!
Jyvässeudun soroptimistien väistyvä presidentti Anita Meuronen kokosi joulukuun 2024 kuukausikokoukseen Soroptimistien historialliset vaiheet tiedoksi uusille ja kertaukseksi entisille jäsenille. Anita kertoi, että Stuart Morrow perusti Kaliforniassa 1920-luvulla ammatikseen Rotary-klubeja. Hän vieraili sattumalta oppilaitoksessa, jonka rehtorina oli nainen. Niinpä Stuart tuli rehtorin kanssa käytyjen keskustelujen myötä perustaneeksi 3.10.1921 ensimmäisen soroptimistiklubin Oaklandiin Kaliforniaan. Idea levisi nopeasti ja jo vuonna 1928 klubeja oli Yhdysvalloissa 17 kappaletta. Klubeihin kuului liike- ja virkanaisia ja he pitivät lounaskokouksia kerran viikossa.
Soroptimisti-toiminta Eurooppaan vuonna 1924
Stuart Morrow perusti ensimmäisen Euroopan klubin1924 Lontooseen ja samana vuonna Pariisiin. Englannissa oli ennestään Venture -klubeja, joiden mottona oli Looking Further – katsotaan eteenpäin. Soroptimisti- ja Venture-klubit yhdistyivät 1930. Pariisiin ensimmäinen klubi perustettiin 6.1.1924. Sen presidentiksi valittiin plastikkakirurgi Suzanne Noel. Hän perusti Eurooppaan useita klubeja. Hänen nimeään kantavaa stipendiä jaetaan edelleen.
Vuonna 1928 perustettiin Soroptimist International Association (SI). Siihen kuuluivat Amerikan ja Euroopan federaatiot. SI pitää vuodesta 1930 lähtien kansainvälisen kokouksen neljän vuoden välein. Vuonna 1928 hyväksyttiin Soroptimisti-merkki ja järjestön väreiksi sininen ja keltainen. Soroptimisti-empleemi on modernisoitu ja Suomessa se otetaan laajaemmin käyttöön vuoden 2015 aikana. Soroptimist International on maailmanlaajuinen eri ammatteja, kulttuureja ja maita edustava naisten vapaaehtoisjärjestö. Se puolustaa ihmisoikeuksia, rauhaa ja demokraattista päätöksentekoa. Järjestö on perustettu erityisesti naisten ja tyttöjen aseman sekä tasa-arvon edistämiseen ja sen kantavana voimana on kansainvälinen hyvä tahto, ymmärtäminen, ystävyys ja yhteenkuuluvuus. Järjestö ei ota kantaa poliittisiin ja uskonnollisiin asioihin. Soroptimistit tekevät työtä YK:n sosiaalirahastoissa ja myös Unicefin ohjelmissa.
Soroptimisti-toiminta alkoi Suomessa vuonna 1951
Viimeisenä Pohjoismaista Soroptimistitoiminta tuli Suomeen Tanskasta. Helvi Hakulinen-Sipilä ja Helmi Palmen vierailivat kongressissa Tanskassa ja tutustuivat soroptimsteihin. Helsinkiin Suomen ensimmäinen Soroptimisti-klubi perustettiin 27.11.1951. Sen ensimmäinen presidenttioli Helvi Hakulinen-Sipilä. Hän työskenteli Suomen toisena naispuolisena asianajajana ja hän oli mm. ensimmäinen naispresidenttiehdokas 1982. 1970-luvulla Helvi Sipilä työskenteli YK:n apulaispääsihteerinä 10 vuotta. Hänet oli valittu 12 eri yliopiston ja korkeakoulun kunniatohtoriksi. Vuonna 1953 Soroptimisti-klubit perustettiin Tamperelle ja Lahteen. 1950-luvulla perustettiin Soroptimistien Suomen Unioni.
Soroptimistitoiminta Jyväskylässä
Sittemmin lakkautettu Jyväskylän klubi oli jo olemassa, kun Unionin presidentti Kaisu Vuolio ja Helena Jaakkola, hänen ystävänsä, päättivät keskustelujen perusteella ja soroptimistitoimintaan tutustumisen jälkeen perustaa Jyvässeudun klubin. Klubin perustamiskokous pidettiin 28.1.1981, 22 innokkaan sisaren voimin. He olivat 25 -40 vuotiaita. Klubin vihkiäisjuhla pidettiin 3.6.1981. Juhlaan osallistui SIE:n presidentti Charlotte von Loeper ja Helvi Hakulinen-Sipilä.
Soroptimistit työskentelevät kolmella tasolla. Ne ovat tietoisuus (awareness), vaikuttaminen ja puolustaminen (advocacy) sekä toiminta (action). Soroptimistit auttavat paikallisesti ja pyrkivät konkreettisesti parantamaan naisten ja tyttöjen elämää. Soroptimistien vaikuttamistavoitteiden avainalueita ovat koulutus, naisten voimaantuminen, naisiin kohdistuva väkivalta -ennaltaehkäisy ja uhrien auttaminen, terveys ja elintarviketurvallisuus sekä kestävä kehitys. Järjestön perusyksikkö on klubi. Ne liittyvät kansallisiksi Unioneiksi ja soroptimisti Unionit liittyvät mantereittain federaatioiksi. Ne ovat Amerikka, Eurooppa, Great Britain ja Ireland, South West Pacific ja Afrikka. Soroptimisti-klubeja on 120 maassa. Jäseniä on yli 66 000 jäsentä. Suomessa toimii 49 klubia, joissa on noin 920 jäsentä.
SI Jyvässeudun presidentti Anita Meuronen YK:n Oranssit-päivät tapahtumassa Jyväskylän TyttöjenTalolla.
Teksti Seija Nykänen ja Anita Meuronen
Kuva Seija Nykänen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti