maanantai 20. maaliskuuta 2023

Mentorointiohjelma on soroptimistien kiinteää ja pysyvää toimintaa

Unionin mentorointikoordinaattori Pia Grönroos Naantalin soroptimistiklubista tuli Teams-vieraaksemme tammikuun 2023 kokoukseen ja piti mielenkiintoisen alustuksen mentoroinnista. Hänen esityksensä otsikko oli ’Mentorointi naisten voimaannuttajana’. Esitys pohjautui pääsosin SIE:n käsikirjaan ’Mentoring Handbook’, joka on lähetetty klubeille syksyllä 2022 ja löytyy jäsensivustolta.

Mentorointi on tavoitteellinen vuorovaikutussuhde ja luottamuksellinen suhde, jossa edistetään mentoroitavan (aktorin) ammatillista ja henkistä kasvua. Mentoroinnissa ymmärretään, kuunnellaan, ollaan läsnä, tehdään asioita näkyväksi ja ollaan kriittisiä ystäviä. Parhaimmillaan mentorointi antaa molemmille osapuolille (mentorille ja aktorille) mahdollisuuksia kehittyä ja toteuttaa unelmia. Mentorointiprosessissa mentorilla ja aktorilla on omat roolinsa. Aktori oivaltaa ja oppii oman ajattelun avulla tunnistamaan vahvuuksia, voimavaroja ja uusia näkökulmia. Mentori jakaa kokemusperäistä osaamistaan ja hiljaista tietoa aktorin käyttöön. Molempia osapuolia sitoo vaitiolovelvollisuus.

Mentorointikoulutuksesta saatu palaute on ollut positiivista. Mentorit kertoivat, että mentori oppii nuoremmilta ja saa uutta virtaa omaan tekemiseensä. Nuorilla on hienoja ajatuksia, joita on syytä pysähtyä pohtimaan. Mentoria auttaa myös vertaistuki. Soroptimistimentorilla on tarjota soroptimistit-verkosto niin paikallisesti kuin kansainvälisesti. Aktoreiden palautteesta ilmenee, että he olivat mentorointiin tyytyväisiä. Mentorointiohjelma tarjosi mahdollisuuden pysähtyä ja reflektoida muutoksia, saada vahvistusta ja kannustusta ja kokea sitä kautta itseluottamuksen vahvistusta. Etenkin nuorena naisena isossa organisaatiossa on arvokasta, että joku pitää puolia.

Pia Grönroos kannusti klubia osallistumaan mentorointiohjelmaan, sillä Unionin toimintasuunnitelma vuosille 2022 – 2023 painottaa mentorointia osana kiinteää ja pysyvää Unionin toimintaa. Esityksen jälkeen keskusteltiin klubin mahdollisesta mentoroinnista yhteistyökumppaneiden (esim. Glorian) kanssa.

                                                 

   
Teksti Marja-Leena Stenström

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valarikko on Sari Peitsenheimon esikoisteos

                                                                           Saimme maaliskuun kuukausikokoukseen vieraaksemme esikoiskirjaili...