tiistai 2. maaliskuuta 2021

Kohti kestävää kehitystä



Yksi Jyväskylän klubin toiminnan painopisteistä on ollut kestävä kehitys.  Helmikuun 2020 kuukausikokouksessa toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen JAPA - Jyväskylän kestävä kehitys ry:stä kertoi YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030 tavoitteista ja haastoi meidät itsetutkiskeluun: mittasimme omat hiilijalanjälkemme nettitestillä osoitteessa Sitoumus2050. 

Keskimääräinen hiilijalanjälkemme oli noin 10 000 kg CO2e vuodessa, tavanomaista suomalaista tasoa.  Minulle mittari näytti selvästi ikävämpiä lukemia, noin 13000 kg - kovin noloa ympäristönsuojelusihteerille.  Puolustaudun sillä, että työmatkani on pitkä, eikä juna- tai linja-autoyhteyksiä ole.  Kimppakyyditkin onnistuvat vain silloin tällöin.  Tein hiilijalanjälkitestin äsken uudestaan.  Nyt korona-aikana, kun työskentelen osittain kotona, lukemat ovat huomattavasti kestävämmällä tasolla, noin 8000 kg.  Onpa edes jotain iloa tästä korona-riesasta! 

Korona saadaan kuriin ennemmin tai myöhemmin.  Emme voi heittäytyä nauttimaan hillittömästi vapauden huumasta ankean ajan jälkeen.  Ilmastonmuutos ja muut vakavat, koko ihmiskuntaa koskettavat ympäristöhaasteet eivät ole kadonneet minnekään. 

Nyt on hyvä aika tehdä hiilijalanjälkitesti.  Testiin liittyy mahdollisuus valita arjen tekoja, joihin sitoutumalla voi pienentää hiilijalanjälkeään.  Ensimmäiseksi kannattaa poimia itselle helpot arjen teot.  Tekojen vaikuttavuus vaihtelee huomattavasti, joten valitettavasti pelkästään helpoilla valinnoilla ei välttämättä saavuta kummoisia tuloksia. 

Vastuuta kestävästä kehityksestä ei voi sälyttää yksittäisille ihmisille.  Tarvitaan tutkimukseen pohjautuvia poliittisia päätöksiä sekä paikallisella että valtiollisella tasolla ja vahvaa kansainvälistä yhteistyötä.  Kuitenkaan me yksittäiset ihmiset emme voi ulkoistaa omaa osaamme vastuusta yhteiskunnalle.  Me soroptimistithan uskomme siihen, että jokainen voi vaikuttaa! Näin kirjasi Sirpa Peitsenheimo-Aarnio.

                              

                                                

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valarikko on Sari Peitsenheimon esikoisteos

                                                                           Saimme maaliskuun kuukausikokoukseen vieraaksemme esikoiskirjaili...