perjantai 4. marraskuuta 2022

Kortetalo Jyväskylässä tarjoaa toimintaa kaikenikäisille


Kuva: Tutustuimme uuteen Kortetaloon rehtori Päivi Liimataisen johdolla

Lokakuun kuukausikokouksessa tutustuimme Kortetaloon eli Kortepohjan uuden päiväkotikoulun tiloihin rehtori Päivi Liimataisen opastuksella.  Monitoimijaisen Kortetalon hankesuunnittelu alkoi vuonna 2018. Koulun, päiväkodin ja kirjaston lisäksi talos­sa toimivat kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelut, kansalaisopisto, Keski-Suomen musiikkiopisto, oppilashuolto, neuvola ja perhekeskus.

Puupinnat, akustiikka ja erilaiset toimitilat ovat olleet talon suunnittelussa tärkeää. Talo on suunniteltu eri-ikäisille käyttäjäryhmille. Niinpä esimerkiksi leikeille on päiväkodissa omia tilojaan. Lapset voivat tehdä vaikkapa kaupan yhteen huoneeseen, laittaa oven kiinni ja leikkiä kauppaleikkiään siellä rauhassa. Koulun puolella työtilat ovat muunneltavia ja yhteiskäytössä, joten luokissa ei ole pulpetteja vaan oppilailla on omat laatikostot. Yksikään luokkatila ei näytä samanlaiselta, sillä opettajat voivat muunnella tiloja työtapojen mukaan.

Ruokalan on paljon akustiikkalevyjä vaimentamassa ruokalan ääniä.  Pöytäryhmille on omat vär­ikoodit ja nimet, joiden avulla päiväkotilaiset ja oppilaat osaavat mennä oikeisiin pöytiin. Ruokalaa voidaan käyttää myös juhlatilana ja sitä voidaan vuokrata ulkopuoliseen käyttöön.

Kortetalossa on henkilökuntaa noin 80 ja heidän viihtyisyyteensä on panostettu. Heillä on omat tilat, jonne ei tule vieraili­joi­ta. Tauon aikana saa hengähtää ja vaikkapa syödä rauhassa. Taukotilan yhteydessä on lisäksi pieniä äänieristettyjä työtiloja.

Koulurakennuksen esittelyn jälkeen ruokapalvelutyöntekijä Senja Lankinen kertoi meille ruoka­turvasta koulujen ja päiväkotien näkökulmasta.  Hän on vuosia kehittänyt kouluruokailuun yhteisöl­lisyyttä ja lempeästi ohjaavaa rauhallista, toiset huomioon ottavaa ja terveellistä ruokailu­mallia. Hänen perustamansa perjantaisin tyhjennettävä palautelaatikko on osoittautunut tarpeel­liseksi viestivälineeksi muidenkin kuin ruokailuun liittyvien huolien osalta. Senja on palkittu 2012 vuo­den ruokakasvattajana.

Teksti Hannele Saari 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valarikko on Sari Peitsenheimon esikoisteos

                                                                           Saimme maaliskuun kuukausikokoukseen vieraaksemme esikoiskirjaili...