torstai 17. marraskuuta 2022

Automyyjän työ ei ole sukupuoleen sidottua, vaikka ammatissa työskentelevistä vähemmistö on naisia

                                                          

Kokoonnuimme 10.11.2022 autoliike Hämeen Autovarusteessa, jossa automyyjät Jonna Helminen ja Mari Hyvönen esittelivät liikettä ja työtään. Hämeen Autovaruste Oy on aloittanut toimintansa Jyväskylässä vuonna 1930. Alusta asti liike on toiminut Volvon jälleenmyyjänä, muut merkkiedustukset ovat vaihtuneet vuosikymmenten aikana. Tällä hetkellä Hämeen Autovaruste on valtuutettu Volvon, Renaultin ja Dacian jälleenmyyjä ja merkkihuoltaja sekä valtuutettu Polestar-merkkihuolto. Autoliike Avain Vaunu liittyi Hämeen Autovarusteeseen vuonna 2011, jolloin toiminta laajeni Kuopion ja Iisalmen alueelle. Liike on mukana autoalan Green Deal -ilmastosopimuksessa, sillä autoja kehitetään ympäristöystävällisesti.

Autoliikkeessä työskentelee tällä hetkellä kuusi automyyjää, joista kaksi on naista. Neljä vuotta automyyjänä työskennellyt Jonna Helminen on aloittanut ensimmäisenä naisautomyyjänä Hämeen Autovarusteessa ja toimii tällä hetkellä Renaultin ja Dacian valtuutettuna myyjänä. Mari Kyllönen on ollut automyyjänä reilun vuoden ja toimii Volvon valtuutettuna myyjänä. Molemmilla automyyjillä on taustalla kaupallinen koulutus. Vaikka ammatti ei ole sukupuolisidonnainen, naisten pääsy alalle ei ole yksinkertaista. Tällä hetkellä Jyväskylässä toimii viisi naisautomyyjää. Ala on asiakaspalvelutehtävä, joka perustuu luottamukseen. Autoala on muutoksessa ja tämä näkyy myyjien työssä ja palkkauksessa. Sähköautot ovat lisääntymässä ja polttomoottoriautot vähenemässä. Maailman tilanteen vuoksi autojen valmistamista vaivaa komponenttipula, joten uutta autoa saattaa joutua jonottamaan jopa vuoden. Hintojen korotuspaine on suuri kustannusten nousun takia. Yksityishenkilötkin hankkivat nyt autoja leasing-sopimuksella.

Molemmat automyyjät vakuuttivat olevansa tyytyväisiä ammattiinsa ja nauttivat haasteellisesta asiakaspalvelutehtävästä, joka on provisiopalkkainen.

                                                              

Kuva: Mielenkiintoisen esittelyn ja vilkkaan keskustelun lopuksi Anita Meuronen kiitti  Jonnaa ja Maria vierailustamme sekä ojensi heille kynttilät ja kertoi soroptimistien toiminnasta ja erityisesti Oranssista päivistä.

Teksti Marja-Leena Stenström

Kuva Seija Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valarikko on Sari Peitsenheimon esikoisteos

                                                                           Saimme maaliskuun kuukausikokoukseen vieraaksemme esikoiskirjaili...